Caută
  • Mădălina Țambrea

Pedepsele aplicabile în cazul unor infracțiuni săvârșite în timpul stării de urgențăPotrivit Codului penal, orice infracțiune săvârșită în timpul stării de urgență poate fi pedepsită în regim agravat, la pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracțiune putându-se adăuga un spor de până la 2 ani închisoare.


Astfel, potrivit art. 77 lit. g) din Codul penal, săvârșirea infracțiunii de către o persoană care a profitat de starea de urgență constituie o circumstanță agravantă generală, ce poate fi aplicabilă în cazul săvârșirii oricărei infracțiuni, fie că aceasta este cuprinsă în Codul penal, fie în orice altă lege (ordonanță de urgență).


Pedeapsa aplicată în cazul de mai sus va fi stabilită, potrivit art. 78 alin.(1) din Codul penal, după cum urmează: se poate aplica o pedeapsă până la maximul special, iar dacă maximul special nu este suficient, în cazul închisorii se poate adăuga un spor până la 2 ani, care nu poate depăși o treime din acest maxim.


De asemenea, prezintă importanță reglementarea penală ce prevede că fapta de îndemnare a publicului, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni este infracțiune.


Se pedepsește penal și incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane.


Potrivit unei precizări oferite de Ministerul Justiției, pot fi încadrate în infracțiunile de mai sus și acțiunile de instigare a publicului să nu respecte măsurile de carantină sau alte măsuri dispuse de autoritățile publice, faptele de instigare la discriminare a persoanelor infectate cu COVID 19.


101 afișare0 comentariu